Czas najwyższy znowu postraszyć na
blogu, bo coś dawno tego nie robiłam. :) Dziś w roli głównej PLASTIK!
Nie odkryję Ameryki pisząc, że tworzywa
sztuczne są powszechnie stosowane do przechowywania i pakowania żywności i
napojów, ale nie tylko, o czym przekonacie się dalej. Zastosowania obejmują opakowania
jednorazowe i wielokrotnego użytku, plastikowe pojemniki, folie do owijania
żywności, sztućce, butelki dla niemowląt, zabawki, itd.
Plastik jest wygodny, lekki, nietłukący i stosunkowo niedrogi. Istnieje jednak ogromne ryzyko, zarówno dla środowiska, jak i zdrowia ludzi z powszechnego używania tworzyw sztucznych.
Plastik jest wygodny, lekki, nietłukący i stosunkowo niedrogi. Istnieje jednak ogromne ryzyko, zarówno dla środowiska, jak i zdrowia ludzi z powszechnego używania tworzyw sztucznych.
Problemy dla środowiska są dla nas
bardziej oczywiste. Większość tworzyw sztucznych wykonana jest z ropy naftowej,
zasobu nieodnawialnego i głównie importowanego. Jak większość z nas wie, tworzą
stertę niepotrzebnych odpadów, które rozkładają się setki, a nawet tysiące lat,
ale dziś skupię się bardziej na zagrożeniu dla człowieka.
Wszystkie rzeczy, które kupujemy
posiadają na opakowaniu oznaczenie cyfrowe w trójkącie. Plastiki oznaczone są
jak poniżej:
PETE/PET: Polietylen tereftalanu,
stosowany głownie do opakowań jednorazowego użytku, butelek do wody mineralnej,
soku, itp. Szereg badań dowiodło, że opakowania PET przy długim składowaniu i
wahaniach temperatury wydzielają szereg ftalanów, antymon i inne
niezidentyfikowane substancje, które zaburzają gospodarkę hormonalną organizmu.
HDPE: polietylen wysokiej
gęstości, używany najczęściej do wyrobu opakowań plastikowych grubszych niż te
z PET, uznawany za jeden z bezpieczniejszych materiałów.
PCV lub V: polichlorek winylu,
wykorzystywany do produkcji folii spożywczej, wykładzin podłogowych, stolarki
okiennej i drzwiowej, rur i kształtek do wykonywania instalacji w budynkach,
okładzin do kabli, w medycynie (dreny, sondy, cewniki, strzykawki), płyt
gramofonowych, niektórych plastikowych butelek typu squeeze, opakowań do
detergentów i „słoików” plastikowych. PCV jest szkodliwy dla zdrowia, został
sklasyfikowany jako substancja kancerogenna (nowotwory wątroby). Niektóre
badania wskazują, że nadmierna ekspozycja na niego wpływa na płodność i może
skutkować częstszymi poronieniami. W procesie produkcji i spalania wydzielane
są szkodliwe dioksyny, które są bardziej niebezpieczne od cyjanku potasu.
LDPE: Polietylen niskiej gęstości,
stosowany do produkcji różnych pojemników, jako laminat do opakowań
tekturowych, części komputerowych, worków plastikowych i innych.
Bezpieczniejszy niż większość plastików, ale nie tak bardzo jak 2 i 5.
PP: polipropylen, używany do
produkcji tworzyw twardych, ale elastycznych, jak opakowania do lodów,
pojemników do sałatek na wynos, słomek, ale także butelek dla dzieci (choć nie
zawsze) i pieluch. Uznawany za bezpieczny.
PS: polistyren, stosowany w
styropianowych tackach, kartonów jaj, jednorazowych kubkach i miskach,
nieprzezroczystych sztućcach plastikowych, przykrywkach do kaw na wynos. Może
wydzielać styren, groźną substancję uznawaną za mutagenną i kancerogenną.
Inne: Zazwyczaj poliwęglanowe,
stosowana w większości plastikowych butelek dla dzieci, 5-litrowych butelkach
do wody, metalowych puszkach do żywności, niektórych kubkach niekapkach.
Niestety kod 7 również odnosi się do tzw „zielonych plastików” zrobionych z
tapioki, kukurydzy czy ziemniaków – te są EKO jeżeli jest na nich zaznaczone,
że bazują na produktach BIO. W przeciwnym razie zawierają BPA (bisfenol A) –
kolejną substancję mutagenną i kancerogenną, o której pisałam szerzej TU. Tego
oznaczenia należy się wystrzegać.
Kwestie zdrowotne stosowania tworzyw
sztucznych wynikają z użycia niezliczonej ilości chemikaliów ropopochodnych do
ich produkcji. Niektóre z nich mogą być wymywane do jedzenia i napojów i wpływać
na zdrowie człowieka. Ulatnianie się ich wzrasta przy z kontakcie z tłuszczami,
podczas ogrzewania oraz wówczas, gdy używamy porysowanych, zużytych tworzyw
sztucznych.
Najwięcej w internecie dowiemy się
o BPA:
- Badania wskazały, że BPA wykryto w moczu u 95% przebadanych dorosłych;
- BPA wykryto w krwi pępowinowej i łożysku;
- BPA stymuluje rozwój pewnych nowotworów, szczególnie prostaty i raka piersi;
- Ekspozycja na BPA w młodości może powodować uszkodzenia genów;
- Naukowcy odkryli, że nawet przy małej ekspozycji u myszy, BPA powoduje błędy chromosomalne, które mogą prowadzić do spontanicznych poronień i wad urodzeniowych.
- W badaniu u ludzi stwierdzono w 1 badaniu, że kobiety z nawracającymi poronieniami miały ponad trzykrotnie wyższy poziom BPA w ich krwi w porównaniu z kobietami bez historii poronień;
- W wieli badaniach wykazano związek BPA z obniżeniem odporności, zmianami behawioralnymi jak nadpobudliwość, zwiększona agresja, czy zaburzenia uczenia się.
Co możesz zrobić aby
zminimalizować ryzyko związane ze stosowaniem tworzyw sztucznych:
- Wystrzegaj się przede wszystkim oznaczeń recyklingowych 3, 6 oraz 7.
- Unikaj stosowania plastikowych pojemników w kuchence mikrofalowej, ponieważ substancje chemiczne są uwalniane z tworzywa sztucznego po podgrzaniu. Najbezpieczniej używać tworzyw szklanych lub ceramicznych., ewentualnie plastikowych z oznaczeniem "bezpieczne do użycia w mikrofali."
- Unikaj stosowania woreczków foliowych do przechowywania żywności.
- Unikaj butelkowanej wody, chyba że jesteś w podróży.
- Jeżeli używasz plastików z poliwęglanu (oznaczenie 7), nie wlewaj ciepłych czy gorących płynów. Zmniejszysz w ten sposób wypłukiwanie szkodliwego BPA.
- Unikaj stosowania silnych detergentów do mycia plastików, gdyż mogą przyczyniać się do wypłukiwania związków chemicznych w nich zawartych.
- Wyrzucaj natychmiast plastiki, które noszą znamiona zużycia (są zadrapane, pęknięte).
Na koniec przytoczę Wam moje
dzisiejsze odkrycie, niestety dość smutne... Od pewnego czasu kupuję jogurty
BIO (eko) z Lidla, tak z zasady, że jak
mogę mieć coś BIO/EKO w rozsądnej cenie, to nie zastanawiam się i kupuję. A
więc kupiłam znowu te jogurty... W domu, wkładając je do lodówki, rzuciłam
okiem na oznaczenie recyklingowe na opakowaniu. Zgadnijcie jakie było!
Chamskie, bezczelne 6!!! Jedno z najgorszych gówien, że się tak wyrażę, wśród
plastików. Poczułam się trochę oszukana. Z jednej strony produkt rzekomo
bardziej przyjazny konsumentowi, z drugiej strony opakowany w najgorszy badziew
z możliwych. Z ciekawości następnym razem porównam oznaczenia na innych
jogurtach. Nie dam się już drugi raz zrobić w balona. Jak kupuję coś z nazwy
bardziej zdrowego, to ma to już być zdrowe po całości. Nie akceptuję
półśrodków.
Kochani, jestem ciekawa, czy
zwracanie uwagę na oznaczenia opakowań plastikowych? Mieliście wcześniej
świadomość ich szkodliwości dla zdrowia? Jak się teraz na to zapatrujecie?
Uściski,
Ekoholistka
Źródła:
Dangerandplay
0 komentarze:
Prześlij komentarz